Tuesday, 26 July 2011

Pemandu TAXI perempuan yg sexy di Kuantan!

Salam readers...
Suatu hari hamba menaiki taxi...dr terminal ke Mega...
Walaupun dekat tapi oleh kerana masa itu emas da lewat 10 Minit ke appointment...
terpaksa la hamba naik Taxi....(membazir)

Tetiba nampak la si pembawa taxi berkenaan...adalah pakcik..AHA..(SAJE TARIK PERHATIAN pkai tajuk atas....)
Pahchik:Adik ke mane?
Saye:Mega...chik
P:Nak jumpe pakwe ke?
S:Eh xlah...xde pakwe ..
P:Keje ke belajar?
S:Belajar agi...
P:Adik belajar2 ni la kene cari...sambil belajar ni la kena cari dikk...
S:Xpe chik...sy belajar la dulu....huhu...da ade kete ,rumah bru cari...
P:Kalau susah sangat cari,baya baya pakchik ni boleh da....(aku da glurppp)
S:ahahahaha( ketawa sopan,aku nak gelak kuat tapi jage ati pahchik ni)
P:Ni amik no pahchik....014******* ...NANTI DA ABIS COL PAHCHIK...
Lepas la mee goreng ...kan...kite belanja org belajar ni xpe...fisabililah....orang xpaham mmg suke cakap BKN2...
S:emmm ye...(bile nak sampai mega ni...alamak traffic light la pulak....cam setahun pulak nak sampai mega ni)
tapi chik saye ade 5 org lagi ni...semua 6 org... nanti sy col la...gi sekali ngn dieorg..
(Dengan sepantas kilat pakcik sebat kata2 aku)
P:Eh...awk sorang dah la... Ade rezki kita makan kat tanjung lumpur...makan ikan bako,kerang bako...ha...Ade rezeki awk tu...
S: mmmm...(waduh menitik peluh armpitKU...huhu)
P:Simpan baek ye no pakcik tu....:D...
 Pahchik benti sini ye...Pahchik kasi diskaun...RM8 jadi 5...sebab adik...
S: terima kasih pahchik.... (Ya allah hai....)

P/s:Pahchik tu lahir 1953...mmmm kalau die encem cam Ustaz WAHYU CITER FLAT 3A pun aku reject...hahaha...jangan panas ea...maafkan saye lau ade salah...tapi pahchik tu mmg xleh bla tui....

................(pasni jenguk2 dulu sape driver taxi....kang bahaya lebih)......................baik aku jalan je...

Thursday, 14 July 2011

Cari PaSaL

Assalamualaikum dear pembaca...here's my story

Kami dak2 farmasi kne wat assignment ttg label kat kotak ubat...20 EACH person by our lecturer lah...
Taken the assignment  pass monday later pass up in one month..So I, Long DaYAH, nGAH miN, dE Shah and Adik Aini... mulakan perjalanan Dr UCSA,Jam di tangan pukul 1.15pm<--- (stands for 
University College Shahputra... pasni paham2,K?)  ke HTAA...So Naik van putih menuju ke sane dalam 40 min(sb abg van byk hantar dak2 ke bandar dgn tujuan masing2)..ke farmasi HTAA...
first kami pergi tmpat DISPENSERY FOR WARD.

Dapat la SEkotak...huhu... die kate awk pergi bangunan baru warna pink maybe sane byk skit kotak u blh dapat...Then we go there ,hampa... xde kotak tu...   So kami truskan ke KP.. kot2 guardian ade la... NOPE.still a NO.Klakar ade  lak cari kat guardian....pelik akak tu...

Then Kami ke MUIP.... dgn layanan MESRA bukan mesra PETRONAS kami akhirnya berjaya...dapat around 25 medicine boxes....(alhamdulilah swasta nye staff better la...compare to mmm )

Then pergi solat tanda syukur... kami dapat nampak hasil berjalan kaki berlima tu di Masjid yg bakal jadi tumpuan orang berbuka...pose... harap2 buke trus dpt solat jemaah tarawikh kat sane...

Selesai kami ke Farmasi Alcare... hampa ,NO box...yg mrka simpan...
Kami ke MYDIN with 2 best tour guide...Long Dayah and De Shah(Happy birthday semek,kebetulan)...

Dr situ kami ke Farmasi Rin, got 1(yeay) dah dekat asar...dak2 ni pose lak... hope still bertenaga sampai berbuka...Then I n De Shah masuk Farmasi Lims....A YES... Mula tu dieorg blurr gak la... Adik nak ape?
Sample ubat ke...? Dak2 UIA ade mintak ..tp tu dieorg punye la...huhu...pening da..

Then kami kate TAK kak...Kami nak kotak ubat yg kosong...Then dr 1,jadi 2, jadi 3.,jadi 4...smpai la dapat 23 kotak....Then kami ke Farmasi *#@) erggghhh dah la layanan buruk,kedai busuk...berlagak perrghhh ..
Go to YOUR mum la ,belajar manners balik... pfffff!!Kalau leh sebut name die mmg nak sebut kedai tu...
SeRabut! Busuk nye...HUH!

Pastu..kami berjalan ke KMC... another YES! Syukur dapat dalam 35 kotak...


After done there...we're decide to go to 2 Farmasi yg ade kat ECM... kat sini ade part klaka...I enter the pharmacy and tnye akk the same thing we ve been through all day.."Kak,KAMI NAK KOTAK UBAT KOSONG..."So the lady ckp...
"Ok,yg kecik je la...boleh?" (Yeah,rezki lagi) .Then akk tu dtg ngn kotak coklat
yg post laju service slalu bagi around size of Tv kecik...
Kami berlima dah tahan gelak kat dalam tu..."Kak..." terkelu lidah..masing2 kluar ....WAKAKAKAKA!!!!

Last2...Kami ke Farmasi Heaven...Coz they gave us about 60 MEDICINES BOXES!!! kat situ gak kami xputus2 bersyukur ke
hadrat ilahi.... sb masing2 dapat 20 boxes each....:)

ALHAMDULILAH YA ALLAH... Jam di tangan da menunjukkan pukul 5.45ptg...."Adik2...jum sholat"me talking. huhu ...Masing2...muke penat ,tp puas... dapat sholat n dapat kotak...plus dpt rehat secukupnya..
Jam di tangan menunjukkan 6.30ptg... masuk care4... gerak ke kedai makan...sholat lagi di surau...
PULANG DENGAN GUMBIRA(sempat wat lawak2 kerna kenyang perut and HAPPY cos dapat selesaikan mission... )

Allah berfirman :
“…Sesungguhnya Allah tidak akan merubah keadaan nasib suatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri…” (13 : 11) Kalau kita usaha INSYALLAH ,DIA tunjukkan jalan... so ,no more kerja tangguh2 k... (talk to myself)<3<3<3

Friday, 8 July 2011

Amalan Yang Dapat Memanjangkan Umur


Kematian memang di tangan Allah. Maka ada satu hal yang bisa membuat kematian menjadi sesuatu yang bisa ditunda, yaitu kemauan bersedekah, kemauan berbagi dan peduli.

SUATU hari, Malaikat Kematian mendatangi Nabiyallah Ibrahim, dan bertanya, “Siapa anak muda yang tadi mendatangimu wahai Ibrahim?”

“Yang anak muda tadi maksudnya?” tanya Ibrahim. “Itu sahabat sekaligus muridku.”

“Ada apa dia datang menemuimu?”
“Dia menyampaikan bahwa dia akan melangsungkan pernikahannya besok pagi.”

“Wahai Ibrahim, sayang sekali, umur anak itu tidak akan sampai besok pagi.” Habis berkata seperti itu, Malaikat Kematian pergi meninggalkan Nabiyallah Ibrahim. Hampir saja Nabiyallah Ibrahim tergerak untuk memberitahu anak muda tersebut, untuk menyegerakan pernikahannya malam ini, dan memberitahu tentang kematian anak muda itu besok. Tapi langkahnya terhenti. Nabi allah Ibrahim memilih kematian tetap menjadi rahasia Allah.

Esok paginya, Nabi allah Ibrahim ternyata melihat dan menyaksikan bahwa anak muda tersebut tetap bisa melangsungkan pernikahannya.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, dan tahun berganti tahun, Nabiyallah Ibrahim malah melihat anak muda ini panjang umurnya.

Hingga usia anak muda ini 70 tahun, Nabi allah Ibrahim bertanya kepada Malaikat Kematian, apakah dia berbohong tempoh hari sewaktu menyampaikan bahwa anak muda itu umurnya tidak akan sampai esok pagi? Malaikat Kematian menjawab bahwa dirinya memang akan mencabut nyawa anak muda tersebut, tapi ALLAH menahannya.

“Apakah gerangan yang membuat ALLAH menahan tanganmu untuk tidak mencabut nyawa anak muda tersebut, dulu?”

“Wahai Ibrahim, di malam menjelang pernikahannya, anak muda tersebut menyedekahkan separuh dari kekayaannya. Dan ini yang membuat ALLAH memutuskan untuk memanjangkan umur anak muda tersebut, hingga engkau masih melihatnya hidup.”

Kematian memang di tangan ALLAH. justru itu, memajukan dan memundurkan kematian adalah hak Allah. Dan Allah memberitahu lewat kalam Rasul-Nya, Muhammad shalla `alaih bahwa sedekah itu bisa memanjangkan umur. jadi, bila disebut bahwa ada sesuatu yang bisa menunda kematian, itu adalah…sedekah.

Maka, tengoklah kanan-kiri Anda, lihat-lihatlah sekeliling Anda. Bila Anda menemukan ada satu-dua kesusahan tergelar. maka sesungguhnya Andalah yang butuh pertolongan. Karena siapa tahu kesusahan itu digelar Allah untuk memperpanjang umur Anda. Tinggal apakah Anda bersedia menolongnya atau tidak. Bila bersedia, maka kemungkinan besar memang Allah akan memanjangkan umur Anda.

Saudara-saudaraku sekalian, tidak ada seorang pun yang mengetahui bila ajalnya akan sampai. Dan, tidak seseorangpun yang mengetahui dalam situasi apa ajalnya tiba. Maka mengeluarkan sedekah bukan saja akan memperpanjang umur, melainkan juga memungkinkan kita meninggal dalam keadaan baik. Bukankah sedekah akan mengundang cintanya Allah? Sedangkan kalau seseorang sudah dicintai oleh Allah, maka tidak ada masalahnya yang tidak diselesaikan, tidak ada keinginannya yang tidak dikabulkan, tidak ada dosanya yang tidak diampunkan, dan tidak ada nyawa yang dicabut dalam keadaan husnul khatimah.

Mudah-mudahan Allah berkenan memperpanjang umur, sehingga kita semua berkesempatan untuk mengejar ampunan Allah dan mengubah segala kelakuan kita, sambil mempersiapkan kematian datang.

Sampai ketemu di pembahasan berikutnya. Insya Allah, kita masih membahas “sedikit tentang menunda umur, tapi kaitannya dengan kesulitan-kesulitan hidup yang kita hadapi “.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...